الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

I’m having fun ! ! أنا استمتع 

Page 67, Exercise 2

الصفحة 67 ، التمرين 2

🔊 النص الصوتي Audioscript

اذا كنت تبحث عن المادة الصوتية الصف السابع ستجدها في 

المنهاج الأردني اللغة الأنكليزية

1 Tourism is when you visit new places. السياحة هي عندما تزور أماكن جديدة

2 An adventure holiday means going to far away places and doing fun activities.

عطلة المغامرة تعني الذهاب إلى أماكن بعيدة والقيام بأنشطة ممتعة

3 Ecotourism means having responsible holidays. السياحة البيئية تعني وجود عطلات مسؤولة

4 This is the best beach holiday ever! هذه هي أفضل عطلة شاطئ على الإطلاق

5 Let’s build a sandcastle! دعونا نبني قلعة رملية

6 I’m lying under a tree. أنا مستلقي تحت شجرة

7 Where are you phoning from? من أين أنت تتصل ؟

8 It’s actually raining here! إنها تمطر بالفعل هنا

9 I am relaxing on the beach. أنا مسترخٍ على الشاطئ

10 I’m resting because we are cycling up a mountain. أنا مستريح لأننا نركب الدراجة لصعود الجبل

11 The sun’s shining. لمعان الشمس

12 He is sunbathing on the beach. إنه يأخذ حمامات الشمس على الشاطئ

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

Lessons 2 and 3

Adventure holidays are brilliant! عطلات المغامرة رائعة

كتاب الطالب صفحة 68    Student’s Book page 68

  قبل ان تبدا   Before you start

Answers الاجوبة 

Hassan is in New Zealand. حسن في نيوزيلندا

Hassan is cycling up a mountain. His dad is sunbathing and playing chess with Hassan’s younger brother. Khaled is playing hide and seek. Sami is rock climbing.

يركب حسن الدراجة فوق الجبل. والده يقف بالاجزاء المشمسة حمام شمس ويلعب الشطرنج مع شقيق حسن الأصغر.
يلعب خالد الغميضة. سامي يتسلق الصخور.

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

Page 70, Exercise 4

الصفحة 70 ، التمرين 4

🔊 النص الصوتي Audioscript

Alia: This is the best beach holiday ever! Let’s build a sandcastle! عالية: هذه أفضل عطلة شاطئ على الإطلاق! دعونا نبني قلعة رملية

Samira: Yes! Is that your father? What’s he doing? سميرة: نعم! هل ذاك ابوك؟ ماذا يفعل

Alia: He’s playing chess. He can’t swim because he broke his leg yesterday. علياء: إنه يلعب الشطرنج. لا يستطيع السباحة لأنه كسر ساقه أمس

Samira: Where’s your mum? سميرة: أين والدتك

Alia: She’s buying lemonade. علياء: إنها تشتري عصير الليمون

Samira: Oh! It’s so hot! Look, those girls are eating ice cream. Where’s their mother?

سميرة: أوه! انها ساخنة جدا! انظروا ، هؤلاء الفتيات يأكلن الآيس كريم. أين والدتهم

Alia: She’s over there. She’s reading a book. عالية: إنها هناك. إنها تقرأ كتابًا

Samira: Is that your sister? What is she buying? سميرة: أهذه أختك؟ ما الذي تشتريه؟

Alia: No, that’s her friend Mariam. She’s buying some necklaces. My sister is learning diving.

عالية: لا ، هذه صديقتها مريم. إنها تشتري بعض القلائد. أختي تتعلم الغوص

Answers الاجوبة 

1. ’s/doing;

2. ’s playing;

3. ’s buying;

4. are eating;

5. ’s reading;

6. is/buying;

7. ’s buying;

8. is learning

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

Page 73, Exercise 5

الصفحة 73 ، التمرين 5

🔊 النص الصوتي Audioscript

Teacher: In April 1350, Ibn Battuta was back in Tangiers. He was about 46 years old when he heard that the King of Spain

wanted to attack Gibraltar. So he decided to join the Moroccan army to defend it. When he arrived, King Alfonso of Spain

and many soldiers on both sides were killed by the Black Death.

المعلم: في أبريل 1350 ، عاد ابن بطوطة إلى طنجة. كان يبلغ من العمر 46 عامًا عندما سمع أن ملك إسبانيا أراد مهاجمة جبل طارق. لذا

قرر الانضمام للجيش المغربي للدفاع عنه. عندما وصل ، قتل ملك إسبانيا ألفونسو والعديد من الجنود من كلا الجانبين بالموت الأسود.

Student A: What was the Black Death? الطالب ج: ما هو الموت الأسود؟

Teacher: It was a very deadly plague. It killed millions of people. But Ibn Battuta went on travelling.

المعلم: لقد كان وباء مميت للغاية. قتل الملايين من الناس. لكن ابن بطوطة ذهب في السفر

Student B: Sorry, he was in Gibraltar, wasn’t he? Where did he go from there?

الطالب ب: آسف ، لقد كان في جبل طارق ، أليس كذلك؟ إلى أين ذهب من هناك

Teacher: He went to Malaga to see its magnificent mosque. From Malaga, he went on to Granada.

المعلم: ذهب إلى ملقة لرؤية مسجدها الكبير. من ملقة ، ذهب إلى غرناطة

Student C: Sorry, can you spell that, please? الطالب ج: عذرًا ، هل يمكنك تهجئة ذلك من فضلك

Teacher: What? Malaga or Granada? المعلم: ماذا؟ ملقة أو غرناطة

Student C: Both, please. الطالب ج: كلاهما من فضلك

Teacher: M-A-L-A-G-A and G-R-A-N-A-D-A. Granada was the shining star of Andalusia. At the end of 1350, Ibn Battuta

returned to Tangiers.

المعلم: M-A-L-A-G-A و G-R-A-N-A-D-A. غرناطة كانت نجمة الأندلس اللامعة. في نهاية عام 1350 ، عاد ابن بطوطة إلى طنجة

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

Page 73, Exercise 6

الصفحة 73 ، التمرين 6

Answers الأجوبة 

a. 46;

b. deadly plague;

c. mosque;

d. Granada;

e. 1350

Page 73, Exercise 7

الصفحة 73 ، التمرين 7

Answers الأجوبة 

Students’ own answers

إجابات الطلاب الخاصة

Page 74, Exercise 2

الصفحة 74 ، التمرين 2

 الاجوبة Answers

a. He wanted to be a traveller because he wanted to discover the world.

أراد أن يكون مسافرًا لأنه أراد اكتشاف العالم

b. He visited the Red Sea and the western Indian Ocean. زار البحر الأحمر وغرب المحيط الهندي

c. Yes, he was. He examined the ship after building it; he knew the direction of the wind by putting a piece of cloth on the

ship; and he was good at astrology.

نعم هو كان. فحص السفينة بعد بنائها. عرف اتجاه الريح بوضع قطعة قماش على السفينة. وكان بارعا في علم التنجيم

d. Yes, he did. Indian sailors used his books in their travels نعم لقد فعلها. استخدم البحارة الهنود كتبه في رحلاتهم

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

Page 75, Exercise 1

الصفحة 75 ، التمرين 1

 الاجوبة Answers

1. are having;

2. is fishing;

3. is playing;

4. is skiing;

5. are/doing;

6. am relaxing;

7. are playing

Page 75, Exercise 2

الصفحة 75 ، التمرين 2

Answers الاجوبة 

1. Where are Zeina and her family?  أين زينة وعائلتها

2. What are the boys doing?  ما ذا يفعل الأولاد ؟

3. Is Zeina relaxing on the beach?  زينة تسترخي على الشاطئ

4. What are the girls doing?  ماذا يفعل الفتيات ؟ 

Page 75, Exercise 3

الصفحة 75 ، التمرين 3

Answers الاجوبة 

1. They are in Disneyland.  هم في ديزني لاند

2. Sami is playing golf and Tareq is skiing.  يلعب سامي الجولف و طارق يتزلج

3. Yes, she is. نعم هي

4. They are playing at the Neverland Club.  إنهم يلعبون في نادي نيفرلاند

الصف السابع المنهاج الأردني الوحدة السادسة

أجوبة كتاب النشاط

First section, pages 56–57

القسم الأول ، الصفحات 56-57

1. a. 4 b. 1 c. 5 d. 2 e. 3
2. 1. is having 2. is cycling 3. is sunbathing
4. is, doing 5. is playing 6. is having
3. a. Hassan isn’t doing scuba diving.
b. Sami isn’t riding a bike.
c. Hassan isn’t playing chess.
d. Hassan’s father isn’t doing rock fishing.
e. Khaled isn’t rock climbing.
4. a. What is Hassan doing? He is cycling up a mountain.
b. Is Hassan playing football? No, he isn’t.
c. Why isn’t Omar playing football? Because it’s raining.

Second section, pages 57–60

القسم الثاني ، الصفحات 57-60

2. 1. are having 2. am sunbathing/’m sunbathing
3. is swimming 4. is looking / ’s looking
5. are, having 6. aren’t lying/are not lying
7. are shopping/’re shopping
3. a. Is Hisham having a good time? Yes, he is.
b. Are Hisham and his family on holiday in Sharm El Sheikh? No, they aren’t.
c. Is Hisham swimming? No, he isn’t.
d. Is Faisal sunbathing? No, he isn’t.
e. Are Hisham’s mum and his sister shopping?
Yes, they are.

4. a. What is Hisham doing?

b. Hisham and his family are having their holiday in Madaba.
c. Faisal is swimming.
d. What is Faisal looking at?
e. They are shopping.
5. Hakim: a. So, are you having an adventure holiday or on an eco holiday?
Rafi q: b. I’m not having an adventure holiday.
I’m having an eco holiday.
Hakim: c. What’s the difference? Are you visiting exotic places or well-known cities?
Rafi q: d. An adventure holiday is visiting exotic places. It isn’t visiting well-known cities.
Hakim: But an eco holiday is also visiting exotic places.

Rafiq:

e. Yes, but not only that. I am not / I’m not taking the plane on this holiday. I’m only travelling by train or by boat.
6. 1. are making 2. is driving 3. is taking
4. is going 5. is travelling 6. are, doing
7. am sitting 8. am drinking

7.

We left Tabuk five days ago. Now we are approaching the well of Al-Hijr. The people are looking at the water, but they are not drinking a drop. We are following the example of the Prophet; he passed it on his expedition to Tabuk and gave the order not to drink its waters. We are not stopping here. We are going on to the village of Al-Ula. It is half a day’s journey from Al-Hijr.
We are now at Al-Ula. We are eating and we are washing our clothes. We are leaving behind all the things we don’t need.
This is the third day after leaving Al-Ula. Our caravan is staying in the outskirts of the holy city of Medina.

غادرنا تبوك قبل خمسة أيام. الآن نقترب من بئر الحجر. الناس ينظرون إلى الماء ، لكنهم لا يشربون قطرة. نحن نتبع مثال النبي. مررها في رحلته إلى تبوك وأمر بعدم شرب مياهها. نحن لا نتوقف هنا. نذهب إلى قرية العلا. إنها رحلة نصف يوم من الحجر.
نحن الآن في العلا. نحن نأكل ونغسل ملابسنا. نترك وراءنا كل الأشياء التي لا نحتاجها.
هذا هو اليوم الثالث بعد مغادرة العلا. قافلتنا تقيم في ضواحي المدينة المنورة.

Third section, page 61

القسم الثالث صفحة 61

1. 1. are having/’re having 2. had 3. didn’t enjoy
4. woke up 5. are/’re water-skiing
6. are playing
2. Students’ own answers
3. Students’ own answers

Fourth section, pages 62–63

القسم الرابع ، الصفحات 62-63

1. a. Best Western Bruntsfi eld Hotel
69 Bruntsfi eld Place
Edinburgh
Lothian
Scotland
EH10 4HH
b. Grand Hills Hotel and Spa
Brummana Main Road
Beirut
Lebanon
c. Al Salam Holiday Inn Hotel
P.O. Box 6582
Jeddah 51452
Saudia Arabia
d. General Administration
No. 26 Prince Shaker Bin Zaid Street
Shmeisani
Amman
Jordan

2.

I entered Damascus on Thursday, 9th Ramadan,
726 [9th August 1326] and lodged at
Ash-sharabishiya the Malikite College. Damascus surpasses all other cities in beauty.
The Ummayad Mosque
The Mosque is the most magnificent mosque in the world, the finest in construction and noblest in beauty, grace and perfection. Its beauty’s unequalled. The Caliph Walid I [CE
705–715] built it. He asked the Roman emperor at Constantinople for help. The emperor sent him
12,000 men.
/ . . . /
The western door is the “Door of the Post”. In the passage outside the door, there are
candlemakers’ shops and a gallery to sell fruit.
The northern door is the “Door of the
Confectioners”. Outside, there is also a large passage. On the right, there is a large basin of
water and lavatories with running water.

3.

1. is raining / ’s raining

2. are not lying/aren’t lying
3. are not swimming/aren’t swimming
4. is freezing / ’s freezing
5. are staying/’re staying
6. am eating/’m eating
7. is buying / ’s buying
8. are spending/’re spending
4. 1. After 2. When 3. and 4. and 5. however
6. and 7. but 8. After
5. Students’ own answers

What I have learnt, pages 64–65

ما تعلمته ، الصفحات 64-65

1. 1. am having/’m having
2. are, doing
3. are buying/’re buying
4. are leaving/’re leaving
5. are, going
2. a. Is Hassan having an adventure holiday or an eco holiday? Hassan is having / Hassan’s having an adventure holiday.
b. Where is / Where’s Hassan having an adventure holiday? Hassan is having / Hassan’s having an adventure holiday in New Zealand.

c.

What is / What’s Hassan doing? He is lying / He’s lying under a tree.
d. Why is Hassan’s dad not cycling up the mountain? Because he broke his leg.
e. What is Hassan’s dad doing instead? He is playing / He’s playing chess with Hassan’s younger brother.
3. 1. b 2. c 3. b 4. c 5. c

I now know …, pages 66–67

أعرف الآن … الصفحات 66-67

Revision Modules 4–6

1. a. When was Petra rediscovered by archaeologists? In the 1800s.
b. Why did the Egyptians build the Pyramids? to bury their kings
c. Where were the Hanging Gardens of Babylon? in Iraq
d. How many were the wonders of the ancient world? seven
e. What did people use to build Petra? stones
from the land
2. 1. was 2. studied 3. set 4. didn’t have 5. gave 6. didn’t become 7. published 8. caught 9. died 10. made

3.

1. am having/’m having 2. am not doing/’m
not doing 3. am not thinking/’m not thinking
4. am sitting/’m sitting 5. am eating/’m eating
6. is playing / ’s playing 7. is fishing / ’s fishing
8. is taking / ’s taking 9. are smiling/’re smiling
10. are, doing
4. 1. worst 2. greatest 3. most intelligent
4. more intelligent 5. wasn’t more intelligent
6. best 7. most popular 8. most brilliant
9. smaller 10. more dangerous
5. 1. c 2. b 3. a 4. c 5. b 6. b 7. a 8. c 9. a 10. b

Reading for fun

القراءة من أجل المتعة

1. Students’ own answers
2. 1. It’s a person in a book or film. e
2. It’s the opposite of ‘open’. f
3. It’s the opposite of ‘push’. a
4. It means simple and ordinary. c
5. It’s someone who is stupid. b
6. It means to amuse people. d
3. 1. weren’t 2. did not 3. anything
4. was not, had 5. did not believe
4. 1. safer 2. better 3. deeper 4. more honest
5. wiser 6. the most perceptive 7. drier 8. best

 لطفا اشترك ب قناة اليوتيوب

لمعرفة جميع مراحل المنهاج الاردني اللغة الأنكليزية

الصف السابع

لمشاهدة جميع دروس الصف السابع

يمكنكم متابعة الدروس 

الفصل الأول

الصف السابع المنهاج الاردني الوحدة الأولى

الفصل الأول

الصف السابع المنهاج الاردني الوحدة الثانية

الفصل الأول

الصف السابع المنهاج الاردني الوحدة الثالثة

 يمكنكم متابعة الدروس 

الفصل الثاني

الصف السابع المنهاج الاردني الوحدة الرابعة

الفصل الثاني

الصف السابع المنهاج الاردني الوحدة الخامسة

الفصل الثاني